De Hervormde wijkgemeente Dorp maakt, samen met de Oosterkerk, deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland en is gevestigd aan de Kanaalstraat 12, 1431 BE Aalsmeer.
Dorpskerk op zondag
Op zondagochtend 10.00 uur is er altijd een dienst voor alle generaties. We heten je welkom in de prachtige Dorpskerk, het oudste gebouw van Aalsmeer (1549). Een dienst in de Dorpskerk is een afwisseling van orgel en combo, traditionele geloofsliederen en opwekkingsmuziek. Na het kindermoment gaan de kinderen van de basisschool naar de kindernevendienst in gebouw Irene. De preek biedt bijbelonderwijs en ondersteunt je (geloofs)leven door de week. Na afloop nodigen we je uit voor een kop koffie of thee en is er tijd om elkaar te ontmoeten.
Dorpskerk doordeweeks
De Dorpskerk is meer dan een gebouw voor een dienst op zondag. De Dorpskerk is een gemeente waar wij jongeren helpen te groeien in hun geloof door catechese, tienerkring en tal van andere programma’s, waar veel volwassenen zijn verbonden aan een kring, themabijeenkomsten bezoeken en meewerken als vrijwilliger en waar onze senioren worden niet vergeten. Speciaal voor hen zijn er uitjes en middagbijeenkomsten. Deze worden verzorgd door de Vrouwenraad.
Zorgzame gemeente
Omzien naar elkaar is een prachtig Bijbels gegeven. De basis van een zorgzame gemeente is dat mensen op elkaar betrokken zijn. Oog en oor voor elkaar hebben. Binnen onze gemeente zijn er diverse andere vormen en middelen om mensen een helpende hand te bieden in moeilijke omstandigheden. Voor zover het in ons vermogen ligt, willen we u graag helpen.
De Dorpskerk is een veelkleurige en gastvrije gemeente, waar jong en oud samen geloven. Samen volgen we Jezus Christus en combineren daarbij traditionele en evangelische elementen.
Wat we geloven
Als Hervormde Wijkgemeente Dorp geloven wij dat wij door de God van Israël, die ook onze Vader wil zijn, geroepen zijn om – in de lijn van de Reformatie – gemeente te zijn rondom Zijn Woord. Door Zijn Woord roept Hij ons op om samen met Israël Hem als eerste en enige lief te hebben. Daarop is de verlossing in Zijn Zoon Jezus de Christus gericht. Daarom schenkt Hij ons de vervulling met de Heilige Geest.
Wij geloven dat wij geroepen zijn om een gemeenschap te zijn – lichaam van Christus – waarin geleefd wordt vanuit een diepe verbondenheid met de Heer en met elkaar. Het is Zijn wil dat wij – levend als rank aan de wijnstok – het leven van Christus in geloof, liefde en dienst delen met elkaar. Daartoe heeft Hij ieder gaven gegeven.
Wij weten dat Hij ons ook roept om die liefde te delen in ons dorp, ons land en de wereld; om Zijn getuigen te zijn met woord en daad totdat Israël en de volken zullen binnengaan in Zijn Koninkrijk. Zo willen wij door Gods kracht en leiding Hem liefhebben en dienen.
Voorganger: momenteel zijn wij op zoek!
Sinds augustus 2022 zijn wij als gemeente op zoek naar een nieuwe, door de Heilige Geest gedreven predikant, met een levend en belijdend geloof. Meer informatie over ons beroepingsproces leest u hier.
Organisatie
Achter de schermen van de Dorpskerk wordt er veel geregeld en vergaderd. De kerkenraad wordt gevormd uit gemeenteleden van wijk Dorp. In principe wordt het ambt uitgevoerd voor een termijn van vier jaar met een maximum van 12 jaren aaneengesloten. De kerkenraad wordt bijgestaan door de diaconie, kerkrentmeesters en diverse teams (bijv. diensten, pastoraat, jeugd). Voor wie benieuwd is naar alle groepen mensen, die voor en achter de schermen werken hebben we een overzicht gemaakt.
Het kerkgebouw
De kerk is vermoedelijk in gedeelten gebouwd, gezien het metselwerk aan pilaren en kapitelen en kwam gereed in 1549 met een hoge spitse toren. Het hele gebouw is gefundeerd op sparrepalen van ca. 5 meter lengte, die tegen elkaar aan staan. De buitenmuren variëren in dikte van 40 tot 60 cm en zijn voorzien van natuurstenen raamwerk met glas-in-lood ramen. De kerk is in opdracht van de Rooms-Katholieke kerk gebouwd als een drie-beukige kerk met ca. 350 zitplaatsen, in laat gotische stijl, met tonggewelven en kreeg de naam: St Petrus en Pauluskerk. De bouwmeester is niet bekend, maar is vermoedelijk dezelfde als die van de Jacobskerk in Den Haag, daar deze qua vorm practisch hetzelfde is, doch 1 x groter.
Het orgel
In 1868 bouwde H. Knipscheer een tweeklaviers orgel met hoofdwerk, bovenwerk en aangehangen pedaal voor onze Dorpskerk. Het werd bij de ingebruikname bespeeld door G. Bastiaans, organist te Haarlem.Het orgel heeft diverse restauraties en aanpassingen gehad in de loop van de jaren. We zijn gepast trots op dit prachtige instrument. Wekelijks mogen we er samen van genieten.
Zalencentrum Irene
Naast de Dorpskerk staat Gebouw Irene. In deze accommodatie bevinden zich diverse kleine zalen en één grote zaal. Op zondag tijdens de ochtenddienst is er de oppas-, peuterneven- en de kindernevendienst. Na de ochtenddienst is er koffiedrinken in de grote zaal. Doordeweeks worden de zalen gebruikt voor uiteenlopende kerkelijke activiteiten. Overdag is Irene grotendeels gehuurd door Zorgcentrum Aelsmeer voor een ontmoetings- en inloopcentrum.
8-erom
Voor jongeren is er 8-erom in gebouw Irene. 8-erom heeft een eigen ingang. Hier worden oa de 10r-kring, de 16+groep, de jongens- en meisjesclub en de jongerencatechese gehouden
Ichtusshop
Voor in het gebouw Irene is de Ichtusshop, een christelijke boekwinkel, die als doel heeft het evangelie te verspreiden in de ruimste zin van het woord, een ontmoetingsplek te zijn en diverse christelijke doelen ondersteunen.