Avondmaal collecte: Leprazending

Droom: ‘in 2035 geen leprabesmetting meer’

De Avondmaal collecte van Goede Vrijdag is bestemd voor de Leprazending.

Noteer: het jaar 2035
Na duizenden jaren staan men nu op het punt om lepra voorgoed te verslaan.
Drie redenen waarom men ervan overtuigd is dat leprabesmetting over 14 jaar gestopt kan zijn…

1. DE MEDICATIE IS ER
Er is het medicijn Multi Drug Therapy (MDT), een combinatie van drie antibiotica, dat sinds het begin van de jaren tachtig worden gebruikt om lepra te genezen. Al bijna 40 jaar wordt MDT gratis geleverd aan leprapatiënten dankzij de WHO en de fabrikant Novartis.

Eén op de tien mensen kan besmet raken met lepra, maar zodra de MTD-behandeling begint is een leprapatiënt binnen 72 uur niet meer besmettelijk. Na de introductie van MTD daalde het aantal nieuwe besmettingen over de hele wereld tot ongeveer 200.000 per jaar.

Ze weten dat MDT de belangrijkste tool in de toolkit is; het stelt hen in staat de verspreiding van lepra te stoppen. Het is onze taak om alle mensen met lepra die verborgen blijven, door onder andere verstoting, op te sporen en te behandelen.

2. INNOVATIE DRIJFT ONS VOORUIT
Nog een hoopvolle, belangrijke reden is innovatie. Over de hele wereld werk men samen met wetenschappers en onderzoekers die nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen om Leprazending te helpen de verspreiding van lepra te stoppen.

Nieuw: vingerpriktest
Iemand kan vele jaren lepra hebben én overdragen, voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn. Er is momenteel geen effectieve en efficiënte manier om mensen te testen die geen symptomen hebben. Maar goed nieuws: in Bangladesh wordt er samen met andere organisaties een vingerpriktest ontwikkeld, die binnen vijf minuten lepra kan diagnosticeren. Met deze test kan men leprapatiënten behandelen, voordat lepra zich laat zien. Een enorme stap in het stoppen van lepraverspreiding.

3. INVESTERING IS CRUCIAAL
De corona-pandemie heeft laten zien hoe snel en effectief wetenschappers vaccins en medicatie kunnen ontwikkelen om ziekten te voorkomen en te genezen. Als leprawerk het kleinste deel van de investering zou ontvangen, dat Covid-19 terecht heeft ontvangen, dan zou dat enorm op weg helpen om lepra voorgoed te verslaan.

Dankbaar
Om de droom ‘in 2035 geen leprabesmetting meer’ te realiseren, is het van cruciaal belang dat zoveel mogelijk mensen meehelpen. U kunt mee helpen in het verslaan van lepra. Concreet betekent het: dankzij hulp van mensen als u en jij, kan de Leprazending doorgaan met opsporen, behandelen en verspreiding stoppen.

Samen verslaan we lepra voorgoed.
U kunt uw collecte overmaken op de bankrekening van de diaconie NL95 RABO 0300 1205 16 o.v.v. Lepra, of onderstaande QR code te gebruiken. De diaconie verdubbelt de collecte tot maximaal €2500,=
De QR codes kunt u scannen met uw telefoon. (NB: Ze werken niet via de QR scanner in de app van de ING of ABNAMRO bank.)

QR code Leprazending

Namens de diaconie, Remco Schreuders