Avondmaalscollecte 11 februari 2024

Roemenië

Al 30 jaar lang hebben de Kerken Dorp, Oost en de Open Hof Kerk nauw contact met Aiud/Felenyed in Transsylvanië, Roemenië.

Vaak wordt gevraagd: “Waarom krijgen we de Kerstgroet in het Hongaars? Aiud ligt toch in Roemenië?”

Van oorsprong is Transsylvanië Hongaars, maar door het verdrag van Trianon op 4 juni 1920 , na WO 1, moest Hongarije vele gebieden o.a. Transsylvanië afstaan aan het ( toen nog) Koninkrijk Roemenië. Enkele miljoenen Hongaren kwamen zodoende tegen hun wil buiten Hongarije te wonen. Zo ook de inwoners van Aiud.

Mede door toedoen van oorlog, communisme en dictatuur ging het steeds slechter met de economie en was er veel armoede in Roemenië.

Hoewel het de laatste 20 jaar economisch beter gaat na de dood van Ceausescu en er vrijheid van godsdienst en meningsuiting is, blijft het belangrijk om de band met Aiud aan te houden. Er is nog steeds een grote groep hulpbehoevenden , die regelmatig met pakketten met levensmiddelen en medicijnen geholpen wordt.
Daarnaast heeft de classis van Cluj-Napoca ( waaronder Aiud valt) de kerkelijke gemeente in Transsylvanië opgeroepen om de vluchtelingen uit en in Oekraïne tot hulp te zijn. Zij verblijven ‘tijdelijk’ in het westen van Oekraïne of in Noord-West Roemenië. Met onze bijdrage kunnen we de gemeente financiëel ondersteunen, daarnaast mogen we ons verbonden voelen in het geloof in de Vredevorst. Jesaja 9:5.

Wij bevelen de Avondmaalscollecte van harte bij u aan.

Namens de Roemenië-commissie:
Wijk Dorp: Hedwig Overbeek en Peter Hulsbos