Dagelijkse Israëlstudie

Eenzaam thuis? Volg doordeweeks dagelijks een Israël lezing.
  • 13 maart 2020
  • 23:50

Veel van de lezingen van Christenen voor Israël zijn afgelast, om verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Om toch lezingen te kunnen “bezoeken” worden ze binnenkort uitgezonden. Vanaf maandag 16 maart zenden we namelijk elke avond een lezing LIVE uit vanuit het Israëlcentrum in Nijkerk.

We starten elke avond om 19.30 uur en de lezing duurt ongeveer een uur. Er is ook gelegenheid om vragen te stellen! De livestreams zijn gratis te volgen via ons YouTube-kanaal en via cvi.nl/livestream.

Maandag 16 maart om 19.30 uur
Ds. Willem Glashouwer over ‘Waarom Covid-19?’

Ds. Glashouwer schreef het inmiddels wereldwijd bekende drieluik ‘Waarom Israël?’, ‘Waarom Jeruzalem?’ en ‘Waarom eindtijd?’. Een actuele vraag die nu gesteld kan worden is ‘Waarom Covid-19?’. Als teken van de eindtijd wordt genoemd dat er ziekten over de aarde zullen gaan. Is het coronavirus er daar één van? Hoe moeten we dit virus, dat bijna de hele wereld in zijn greep houdt, duiden in het licht van de eindtijd?

Dinsdag 17 maart om 19.30 uur
Ds. Kees Kant over ‘Hoe kon de vervangingstheologie ontstaan?’

Het is een bekend fenomeen: de vervangingstheologie. Deze leer gaat er vanuit dat Israël na de komst van Jezus geen bijzondere rol meer speelt in Gods plan. Deze gedachte heeft in de kerkgeschiedenis veel leed aangericht voor het Joodse volk. Hoe is de vervangingstheologie ontstaan? Welke Bijbelteksten worden gebruikt om deze leer te rechtvaardigen? En wat is de invloed van de vervangingstheologie op de kerk van vandaag?

Woensdag 18 maart om 19.30 uur
Peter Pellemans over ‘Waarom is Jezus Joods?’

Wanneer we Gods Woord eerlijk bestuderen zien we dat het een Joods/Hebreeuws karakter uitstraalt. De voorbije eeuwen van vervangingstheologie wilden ons anders doen geloven. Alle verbonden werden door God met Israël gesloten. Jezus werd als Jood geboren en leefde als Jood. De Apostelen waren Joods en Jezus zei dat Hij op de eerste plaats kwam ‘voor de verloren schapen van het huis Israëls’. Daar in Israël liggen onze wortels, onze oorsprong en onze hoop. Wat betekent dit vandaag voor ons als christenen?

Donderdag 19 maart om 19.30 uur
rabbijn Binyomin Jacobs over ‘Poerim, een actuele geschiedenis’

Tijdens Poerim vieren Joden de overwinning van het Joodse volk op Jodenhater Haman. Deze geschiedenis staat niet op zichzelf, want ook vandaag zijn het Joodse volk en de Joodse staat het mikpunt van de wereld. Rabbijn Jacobs deelt zijn visie hierop vanuit het Bijbelboek Esther.

Vrijdag 20 maart om 19.30 uur
ds. Jaap de Vreugd over ‘Met Israël op weg naar de toekomst’

Ds. Jaap de Vreugd: “We zijn een bevoorrechte generatie: we zien tal van profetische beloften van God in vervulling gaan in de terugkeer en het (beginnend) herstel van Israël. Dit is een van de grote tekenen van God in onze tijd; in samenhang met andere tekenen zien we de (weder-)komst van de Messias en de doorbraak van het rijk van God naderbij komen. Het is bijzonder belangrijk elkaar te helpen de tekenen te verstaan en zo ook de eigen tijd te verstaan, opdat we bereid en toegerust zijn voor Gods toekomst.”

Studenten

Ga je verhuizen? Wees je bewust van je kerkelijke overschrijving.