Een beeld zegt meer dan …

Iedereen wordt uitgenodigd om 1 van de verhalen uit de Top 10 te verbeelden
  • 23 november 2019

De Top 10 Bijbelverhalen en Bijbelteksten bestaat uit prachtige teksten.

Tijdens diverse kerkdiensten zullen deze teksten het komende jaar terugkomen. Ik heb gezien dat in Aalsmeer Oost diverse mensen graag dingen verbeelden in schilderijen of andere kunstobjecten. De laatste jaren hebben diverse mensen een bijdrage geleverd aan de expositie die jaarlijks het verhaal van lijden en opstaan verbeelden. Graag wil ik iedereen uitnodigen om 1 van de verhalen uit de Top 10 te verbeelden. Dat kan met een schilderij, maar misschien bent u beter met hout, bloemen, ijzer, plastic, lego, photoshop, video, audio of gemengde technieken. Wilt u meewerken aan een expositie van “Verhalen van Hoop”?

De kinderen hebben het eerste schilderij al gemaakt. Een groot schilderij van de regenboog met gekleurde handen staat voorin de kerk. Wekelijks worden we dit jaar herinnerd aan Gods trouw en het nieuwe begin dat Hij alleen kan geven. Andere verbeeldingen kunnen we (tijdelijk) exposeren. Een verbeelding kan helpen om met een nieuwe blik kennis te nemen van Gods Woord. Verbeelding is helemaal mooi als niet zomaar een plaatje wordt gemaakt, maar een onderliggende waarheid, een geestelijk principe wordt uitgedrukt.

Kunstwerken kunnen metaforen of symbolen worden voor iets groters. De kunstgeschiedenis doet dit al 3000 jaar.

Laten we wel afspreken dat we God niet afbeelden, daar waarschuwen de 10 geboden voor. Ook bij verbeelden blijven we gehecht aan eerbied voor God. Niet elk kunstwerk uit de geschiedenis zou ik passend vinden in een kerk, maar de verbeelding in kinderbijbels hebben we bijvoorbeeld wel altijd wel passend gevonden voor onze kinderen. Als u ideeën hebt en hiermee aan de slag wilt, dan hoor ik het graag. Want ook van het maakproces wil ik beelden verzamelen. Mocht u goede ideeën hebben voor een verbeelding bij een andere tekst dan een tekst uit de Top 10, dan hoor ik het ook graag. Meedoen kan je helpen om ook zelf opnieuw stil te staan bij de rijkdom en diepte in een tekst of verhaal. Verbeelden helpt niet alleen degenen die kijken, maar ook de makers.

Doet u mee?

• Ds. Menno Zandbergen