Gevangenenzorg Albanie

heeft een nieuw kantoor!!

En een verhaal!!

Al ruim anderhalf jaar zijn we op zoek naar een beter passend kantoor voor onze groeiende organisatie. Heel veel opties kwamen voorbij, maar elke keer was er wat – geen parkeer ruimte, te duur, te klein, veel te druk, elke keer was er wel wat. Tot het moment dat we tegen elkaar zeiden – we stoppen met actief zoeken. Als er zich dan wat aandient, hopen we op voldoende onderscheidingsvermogen om te beseffen dat dit ‘van de Heer is’.

Binnen een maand kwam er een email voorbij waarin een kantoor werd aangeboden. Dit gebouw had 4 verdiepingen, en eigenlijk was er maar 1 verdieping af. Maar het goede gevoel was er vanaf het begin! We overlegden met verschillende Nederlandse partners, en de uitslag was: Als je het voor heel weinig geld kunt krijgen, voor een heel lange termijn is het de moeite van het investeren waard. Groot was onze verbazing dat de eigenaar graag akkoord ging met deze voorwaarden, en dat het ook nog wettelijk is verzekerd dat we er 10 jaar in mogen blijven.

De eerste offerte is dat de verbouwing 60.041 euro gaat kosten.

Ondertussen hebben we van 2 organisaties 60.000 euro toegezegd gekregen!!!

Maar dat is zonder de verwarming van ongeveer 10.000 euro, aanvullende meubels en de versteviging van het dak-terras en conferentiezaal (papafingo) waar we een ruimte voor 40-50 man willen maken voor training, conferenties, vergaderingen etc.

Vol goede moed ben ik begonnen met de vergunning voor de verbouwingen, en met de hulp van een wijk-burgemeester én de burgemeester van Tirana zelf, de 2e man van Albanie, kregen we in een poep en een zucht de benodigde vergunning.

Echter …
Na 4 dagen kwam de politie, en arresteerde de bouwvakkers die aan het werk waren. Ook onze hoofd-kapelaan (geestelijk verzorger) werd gearresteerd terwijl hij alleen de gevraagde vergunning kwam brengen. Ik lag nog met Corona op bed ….

De bouwvakkers en onze kapelaan konden alleen worden vrijgelaten als mijn Nederlandse collega Esther een verklaring ondertekende waarin ze toegaf dat zij en de hele organisatie moedwillig de wet hadden overtreden. Anders zouden de mannen de komende dagen nog in de cel blijven zitten. Het gewraakte artikel werd daarom natuurlijk ondertekend, ook al was dat volstrekt niet waar.

Opnieuw heb ik contact gezocht met de wijk-burgemeester en de burgemeester van Tirana. Die hebben hun werk goed gedaan, want toen we dagen later verhaal gingen halen bij de oneerlijke politie, gaven ze toe dat ze op het matje waren geroepen hoe ze het in hun hoofd hadden gehaald om onze gewaardeerde organisatie zo lastig te vallen!!!
De aanklacht en de verklaring waren al verscheurd. Terecht, maar gelukkig ook.

Om toch nieuwe problemen te voorkomen hebben we gisteren een nieuwe, nog meer omvattende bouwvergunning aangevraagd om te voorkomen dat een andere agent of inspecteur wel eens even zal laten zien hoeveel macht hij heeft. We verwachten volgende week weer verder te kunnen gaan met de werkzaamheden, en in maart ons kantoor te kunnen betrekken.

Hadden we meer tijd gehad, dan zouden we werkgroepen hebben kunnen uitnodigen, om de kosten te drukken. Helaas moet bijna alles aan werkzaamheden nu worden afgerond, anders kunnen we niet in ons kantoor intrekken.

Jullie hulp is geweldig, en helpt ons de komende tien jaar, doordat we een bijna symbolisch lage huur hebben afgesproken. Het geld dat we zo besparen, kunnen we elke maand besteden aan de mensen die we helpen – gevangenen, ex-gevangenen, kinderen en families van gevangenen. Door middel van praktische hulp en uitleg van het evangelie van Jezus Christus kunnen we zo een getuige zijn in een land dat nog zo gebroken is.

De avondmaalcollecte van zondag 17 januari is bestemd voor het nieuwe kantoor van Gevangenzorg Albanië en wordt tot €2500 door de diaconie verdubbeld.
U kunt het geld overmaken naar de diaconie op rekening
NL95RABO0300120516
Of met de QR code hieronder