Israëlreis 2020

Update maandagmorgen 24 februari 2020

Zaterdag 15 februari 2020 vertrok een groep onder leiding van Ds Gert de Ruiter naar Israël voor een rondreis.
Wij zullen proberen dagelijks een kort verslag op de website te zetten zodat iedereen kan meeleven met de groep.
Natuurlijk wensen wij de groep een mooie gezegende reis toe door het land van melk en honing.

Wilt je wat meer weten over Israël, bekijk dan de volgende filmpjes:

Zaterdag 15 februari 2020

13.00 uur. Iedereen is ingecheckt en zit in het vliegtuig. Klaar voor vertrek.

 • Vertrek naar Israël.
 • Vlucht naar Ben Gurion Airport.
  HV 5803 AMS TLV. Vertrek 13:00 PM, Aankomst 18:35 PM

 • Overnachting in/rond Tiberias. Hotel: Kfar Kinneret Ha On

Verslag:

Om 10.00 uur was de hele groep op Schiphol om op tijd in te checken. Fijn dat het vliegtuig zoals gepland om 13.00 uur zonder vertraging kon vertrekken. Na een rustige vlucht kon het vliegtuig om ongeveer halfzeven op een donker Ben Gurion Airport landen. Ze zijn in Israël. Voor sommigen al de tweede, of derde keer, maar voor andere de eerste keer dat zij in het land van de Heer zijn. Ook best emotioneel. Helemaal als dat nog eens op je verjaardag is ook. Dat is wel een heel mooi verjaardagscadeau. Na allemaal de koffers van de band gehaald te hebben en de douane gepasseerd te hebben stond er een luxe touringcar klaar (met Wifi) die hen naar de kibboets HaOn aan het meer van Gallilea bracht. Het was twee uur rijden van Ben Gurion Airport naar de kibboets. Daar aangekomen stonden er boxen met eten klaar. Fijn dat er na zo’n lange reis nog gegeten kon worden voordat iedereen naar zijn/haar eigen huisje kon gaan voor een welverdiende nachtrust.
Het is droog in Israël en de temperatuur is ook in de avond nog heel aangenaam.

Zondag 16 februari 2020

Programma:

 • Berg van de Zaligsprekingen
  Deze plaats herinnert aan de zaligsprekingen van Jezus op de berg.
  De groep maakt een mooie wandeling de berg af door de velden, naar de volgende plaats.
 • Tabgha, daar zien zij de kerk van het wonder van de broden en de vissen, en bewonderen het beroemde mozaïek van de broden en vissen, zo’n 1600 jaar geleden gemaakt in de toenmalige Byzantijnse kerk.
 • Kapernaum, een vissersdorp, was de woonplaats van Petrus.
  Jezus ging van hier rond om te prediken. Zij zien de ruïne van een synagoge en fundamenten van het huis van Petrus.
 • Banias, aan de voet van de berg Hermon ontspringen de bronnen van de Jordaan. Dit is de plaats van het vroegere Caesarea Philippi. Zij maken er een mooie wandeling naar de waterval in dit onverwacht groene natuurgebied in noord Israël.
 • Berg Ben Tal, zij rijden over de Golan Hoogvlakte en maken een korte stop op de Berg Ben Tal. Ze overzien de omgeving tot aan de berg Hermon, tientallen kilometers oostwaarts in Syrië, de bergen van Libanon en het Jordaandal. De berg is vooral van strategisch belang voor de verdediging van Israël en speelde in de 6-daagse oorlog en Yom Kippoer oorlog een belangrijke rol.

Overnachting in het zelfde hotel

Verslag:

Vanmorgen moest er direct na het ontbijt een groepsfoto gemaakt worden, want dan kon deze nog getoond worden voor de kerkdienst in de Dorpskerk van Aalsmeer. Daarna vertrok de groep naar Kapernaum. Daar werd onder andere de synagoge bezocht waar het verhaal werd gelezen dat Jezus in de synagoge was en toen naar het huis van Petrus ging.

Vervolgens bezochten zij de Berg van de Zaligsprekingen. Indrukwekkend om te staan op de plaats waar ook de Here Jezus heeft gestaan en te wandelen door het veld waar Jezus met zijn discipelen heeft gelopen naar beneden, naar het meer van Galilea. Het gras is echt groen en de bloemen beginnen te bloeien. Wat een prachtig gezicht.

Het was best nog een stukje rijden naar Banias, waar aan de voet van de berg Hermon de bronnen zijn waar de Jordaan ontspringt. Er wordt gegeten bij de “Druzen”. De druzen vormen een kleine religieuze gemeenschap, met leden in Syrië, Libanon, Israël en Jordanië. De lunch bestaat uit speciale pannenkoeken met olie en kaas.
Er wordt een wandeling gemaakt naar de waterval in dit schitterende natuurgebied. In de verte zien zij het Hermongebergte en het Hermonberg grenst aan het uiterste noorden van de Golanhoogten Op de bergtoppen ligt volop sneeuw. Doordat er tijdens de wandeling ook geklommen moet worden is dit voor een enkeling maar net te doen. Mooi is het om te zien dat de acht jongeren die mee zijn spontaan helpen en hen een arm geven.

De terugweg rijden zij over de Golan Hoogte en maken nog een korte stop op de Berg Ben Tal waar zij een mooi uitzicht hebben over de omgeving.

Vol van opgedane indrukken vanuit de omgeving van het meer van Gallilea keren zij terug in HaOn.
Wat zal morgen brengen? In ieder geval mooi weer….
Mattheus 16: 2 Wanneer de avond valt, zegt u:”Morgen mooi weer, want de hemel kleurt rood.”

Maandag 17 februari 2020

Programma:

 • Nazareth Village, hoe was het leven in de tijd van Jezus? Zij maken het mee op deze bijzondere plaats, een soort ‘openluchtmuseum’ en zien een herder, ambachten, een graf uit die tijd en meer. Een gids ter plaatse leidt hen rond.
 • Zippori, vlak bij Nazareth lag in Jezus tijd een grote plaats, Zippori. Van de stad zijn de ruïnes bewaard gebleven. Ze zien hier de wijken waar mensen woonden, de mooie mozaïekvloer van de synagoge, een wereldberoemd mozaïek: ‘Mona Lisa van Galilea’ en meer. Vrijwel zeker heeft de timmerman Jozef met zijn zoon Jezus hier zijn ambacht uitgeoefend. De niet zo rijke werklieden woonden vaak net buiten de grote stad.
 • Yardenit, vandaag maken zij een bijzonder moment mee. Zij bezoeken de doopplaats in de Jordaan, Yardenit. Zij maken mee dat hier mensen gedoopt worden.
 • Boottocht Meer van Galilea, vandaag sluiten ze de dag af met een boottocht op het Meer van Galilea, dat verbonden is met zoveel verhalen uit het Nieuwe Testament.

Overnachting in het zelfde hotel

Verslag:

Vandaag naar Nazareth. De plaats waar Jozef en Maria woonden en waar de Here Jezus een grote periode van zijn leven doorbracht. Ze passeerden Kana waar Johannes 2, het verhaal van de bruiloft van Kana werd gelezen. Het was druk op de weg en tijdens een file ging de buschauffeur dansend door de bus op de muziek van Halleluja (het nummer waarmee Israël ooit het songfestival won). In Nazareth is een openluchtmuseum Nazareth Village waar de plaats is nagebouwd zoal deze er moet hebben uitgezien en met resten uit de eerste eeuwen. Natuurlijk met een timmermanswerkplaats, maar ook oa een olijfpers, een pottenbakkerij, een weverij, een spinnerij en een synagoge. Bijzonder hoe de verhalen van de Here Jezus hier tot leven komen.

De volgende plaats die werd aangedaan was Tzipori/Zippori. Een oude Romeinse stad. Ook van deze plaats zijn opgravingen gedaan en ruïnes bewaard gebleven. Vooral de mooie mozaïekvloeren waren de moeite van het bezichtigen waard. Waarschijnlijk heeft Jozef hier gewerkt als timmerman.
De Romeinen waren slim. Zij legden de grote straatstenen diagonaal in de straat zodat de wielen van de wagens er niet tussen bleven steken.

Op de weg terug had de groep een mooi overzicht over het meer van Galilea en door het heldere weer konden zij zelfs hun resort HaOn aan de overkant van het meer zien.
Bij de Jordaan aangekomen bezochten zij Yardenit. De plaats in de Jordaan waar de Here Jezus zelf is gedoopt door Johannes (Mattheus 3: 13-17/Marcus 1: 9-11/Lucas 3: 21).

Wat mooi om hier te zien dat Mary Muilwijk hier gedoopt werd door Ds Gert de Ruiter. Zij had in Aalsmeer op de zondag voor de reis al belijdenis gedaan en daar ook een getuigenis afgelegd.
Maartje Grootes lid van een baptistengemeente gaf hier een indrukwekkende getuigenis van haar geloof en werd daarna door haar vader René gedoopt. Wat een bijzondere, indrukwekkende gebeurtenis. Wat een feest!


In plaats van met de bus terug te rijden naar het resort, werd er een rondvaart over het meer gedaan vanaf Tiberias. Deze boot bracht de groep terug naar het resort. Tijdens de boottocht was er een prachtige zonsondergang. Natuurlijk werd Mattheus 8: 23-27 gelezen. ‘Mattheus 8: 23 Toen stapte Jezus met zijn leerlingen in de boot. 24 Het begon hevig te stormen, zodat de golven in de boot sloegen. Maar Jezus lag te slapen. 25 De leerlingen maakten Hem wakker en riepen: “Heer, red ons! We zinken!” 26 Hij zei tegen hen: “Waarom zijn jullie bang? Wat is jullie geloof toch klein!” Hij stond op en sprak streng tegen de wind en het meer. En het water en de wind werden helemaal rustig. 27 De mannen waren stomverbaasd en zeiden: “Wat is Hij toch voor iemand? Zelfs de wind en het water gehoorzamen Hem!”
Daarna werd er gezongen: Opwekking 789 – ‘Lopen op het water’ en ‘Scheepke onder Jezus hoede’ maar ook diverse joodse liedjes en reidans.

Bij aankomst in de haven werden precies de netten van een vissersboot binnengehaald. Niet bekend is aan welke kant zij de netten hadden uitgegooid.

Dinsdag 18 februari 2020

Programma:

 • Hemdat, een kleine gemeenschap in het noorden van de Jordaanvallei. Hier krijgt de groep  een drankje en zullen zij  één of twee bewoners van de gemeenschap ontmoeten. Ook Shulamit, een vertegenwoordigster van CFOIC, zal daar zijn, zij is de contactpersoon. Zij geeft een overzicht van de Jordaan Vallei. De groep ziet vanuit Hemdat ook de oversteekplaats van de Jabbok (Genesis 33:23).
 • Qumran, op weg naar Ein Gedi maken zij een fotostop bij de grotten waar de Dode Zeerollen werden gevonden.
 • Masada, zij brengen een bezoek aan Masada. Het is de burcht waar nog jaren verzet werd gepleegd door een groep Joden, na de verwoesting van Jeruzalem en de tempel. Met een kabelbaan gaan zij naar deze burcht voor een bezoek, symbool van verzet tegen een oppermachtige vijand.
 • Dode Zee, zij maken mee hoe het is om te drijven op het zoute water van de Dode Zee.

Overnachting in de woestijn. Zij besluiten de dag in Kfar HaNokdim waar ze kennismaken met de gastvrijheid van de Bedoeïenen. ‘s Avonds kunnen zij zich warmen aan een kampvuur bij hun eigen tent. Zij  slapen vannacht in een duizend sterren hotel, een bedoeïenentent in de Negev Woestijn.

Verslag:

Deze dag werd de omgeving van het Meer van Galilea achter zich gelaten en reist de groep naar het zuiden. Een lange rit want in totaal is dit meer dan vier uur rijden in de bus. Maar onderweg werden diverse stops gemaakt.

De eerste stop was in Hemdat. een kleine gemeenschap in het noorden van de Jordaanvallei. De burgemeester van deze Israëlische nederzetting heet Elly en zijn voorouders komen uit Nieuwe Pekela. Hier heeft men uitzicht op Jabbok, waar Jacob de naam Israël kreeg en het volk Israël is ontstaan. Hier werd het verhaal van Jacob gelezen over zijn gevecht met God (Genesis 32: 24-33).

De groep werd hartelijk ontvangen met koffie en wat lekkers en kreeg daarna een rondleiding oa naar de kleuterschool.

De volgende stop was in En in Jericho. Jericho is de oudste stad ter wereld. Het is hier een stuk droger en het landschap verandert van groen naar geel. Dit gebied is verboden voor Israëliers. In Jericho wordt de berg van de verzoeking bekeken waar nu een klooster staat. Er zijn hier veel verkopers van heerlijk fruit en dadels en ook zijn hier kamelen. Zelfs de boom waar Zacheus in klom (Lucas 19) staat er nog steeds. Deze boom is dus 2000 jaar oud.

In Qumran zijn tussen 1947 en 1956 de Dode Zee rollen gevonden. De Bedoeïenenjongens misten één van hun schapen, of misschien verveelden zij zich en gooiden steentjes in een grot. Toen hoorden zij brekend aardewerk. Nieuwsgierig geworden gingen zij op zoek en vonden de eerste boekrollen. Ze waren gewikkeld in doeken. Waar hebben wij dit eerder gehoord?

Er wordt gepicknickt bij En Gedi. Er zijn hier langs de wadi (droge rivierbedding) veel grotten en in één van die grotten heeft David een stuk van Sauls kleed gesneden in plaats van hem te vermoorden (1 Samuel 24).

En dan gaat de groep naar Massada. Links van de bus kon men de Dode Zee prachtig zien liggen. Even worden er regendruppels gevoeld, maar al snel was het weer droog. Bij Massada, een imposante rotsformatie, ging men met de gondel omhoog. Wat een prachtige ervaring. Voor meer info over Massada bekijk deze video .

Weer beneden aangekomen moet er natuurlijk even gezwommen worden in de Dode Zee. Echt zwemmen kun je hier niet, want door het hoge zoutgehalte in het water blijf je echt drijven. Dit was echt genieten.

Inmiddels is het tijd geworden om naar de overnachtingsplaats te rijden. Kfar HaNokdim. Hier zal men bij de Bedoeïenen overnachten in tenten. Ook dit zal een bijzondere ervaring zijn. 

Morgen op weg naar Jeruzalem.

Woensdag 19 februari 2020

Programma:

 • Kamelenrit. Een rit op de kameel, door de Negev. Een Bedoeïen uit het kamp begeleidt de groep.
 • Beit Guvrin / Maresha. Zij hebben de gelegenheid om een verrassende en tamelijk onbekende plaats te gaan bekijken. De Bell Caves, ontstaan door mergelwinning voor de bouw, zijn indrukwekkend. Ook is er een ondergrondse stad van voor de jaartelling met olijfpersen, huizen en de duiventillen voor offers in de tempel. Een klein deel daarvan is toegankelijk voor bezoekers. De Phoenicische graven die in hetzelfde gebied zijn aangetroffen, met oude, intacte muurschilderingen, zijn indrukwekkend mooi. Je ziet de stad Maresha liggen, waar koning Herodes de Grote werd geboren.
  Maresha is een legioen stad uit de Romeinse tijd.
 • Elah Beek en Sha’araim. De groep staat in de Elah vallei, gelegen aan de voet van de Bijbelse stad Sha’araim, dat bovenop de berg is gelegen (1Sam. 17:52). Zij gaan staan in de beek waar David de stenen voor zijn slinger zocht. Al geruime tijd lagen de legers van de Filistijnen en van Israël tegenover elkaar. David hoorde hoe Goliath, een kampvechter, het volk en de G’d van Israël uitdaagde. Hij besluit zich te melden bij koning Saul, die zijn residentie voor deze gelegenheid heeft op Sha’araim, twee poorten betekent dit. Omdat David geen kans zag het harnas van Saul te dragen, verlaat hij de legerplaats en gaat naar de nahal HaElah, de beek. Meestal staat deze droog. Hij zoekt er een paar gladde stenen uit voor zijn slinger en gaat hiermee de reus tegemoet. In de vallei vindt de confrontatie plaats. Daar zien zij rondom de bergen waar de Filistijnen waren gelegerd, van Socho tot Tel Azeka. Het landschap speelt een beslissende rol in dit verhaal. Zij horen de uitleg bij het verhaal, waardoor het Bijbelverhaal een diepere dimensie krijgt!
 • Tel Azeka, genoemd in deze zelfde geschiedenis. Het uitzicht is wijds en adembenemend. Tel Azeka speelt een rol in dit verhaal, maar ook bij de beschrijving van de veroveringen in Judea door Sanherib. Zij zien niet ver van de heuvel Tel Azeka de stad Beit Shemesh liggen. De stad Beit Shemesh, waar de ark weer arriveerde nadat de Filistijnen waren geplaagd met de builenpest, ligt dichtbij. We gaan begrijpen waarom de ark uitgerekend naar deze stad kwam.

Zij overnachten in Jeruzalem.

Hotel: Jerusalem Gate

Verslag:

Te gast bij de Bedoeïenen. Wat een ervaring. Zij werden zeer gastvrij ontvangen met lekkere zoete thee en bittere zwarte koffie (met drab). Niet met een hele volle beker, maar met een half bekertje. Halfvol betekent “hartelijk welkom”, terwijl een volle beker juist zou betekenen dat ze je haten. Ook de sjeik van de Bedoeïenen kwam nog even langs. Na een overvloedige maaltijd, werd er nog nagepraat bij het kampvuur en daarna slapen in grote tenten.

De volgende morgen woensdag 19 februari 2020 begon met een kamelen tocht. Altijd leuk om te doen, maar velen hielden er een zere k… aan over. En daarna ging men onderweg naar Jeruzalem.

Helaas was het vandaag wat regenachtig, maar dat mocht de pret niet drukken.

Er waren ook nu diverse stops ingepland en de eerste was Hebron. Dit is de plaats waar Abraham, Isaak en Jacob leefden. In Hebron werd de grot van Machpela bezocht. Dit is bij het graf van Abraham, Sara, Jacob en Lea. Het was verplicht om hier een keppeltje te dragen. De Joden bidden hier dagelijks. Maar de vrouwen komen alleen achterin achter schermen.
Veel militairen bewaakten de veiligheid van de groep. Omdat het rustig was kwam dit niet bedreigend over. De militairen stonden er gemoedelijk bij. Er was later wel een heel strenge controle bij de grens van de Westbank naar Israël.

Van Hebron reden zij naar Beit Guvrin waar men in een ondergrondse stad leeft. Speciaal hier zijn de duiven. Die hier gehouden worden voor zowel het offeren, om te eten en voor de mest.
In de Bell Caves werd tot de 11de eeuw mergel gewonnen. Door de regen werd hier een korte tour gedaan.

Op naar de Elah Beek. Dit is de plaats waar David Goliath versloeg. Door het slechte weer werd het verhaal van David en Goliath in de bus verteld. Iets verderop Tel Azeka met prachtige uitzichten. Ook deze plaats kom je in de Bijbel tegen.

Als laatste plaats (extra ivm de regen) voordat men naar Jeruzalem gaat, bezoekt men Ein Kerem. Hier is Johannes de Doper geboren.

En dan op naar Jeruzalem. De plaats waar de groep de volgende drie dagen zal doorbrengen. Voordat men zondag weer naar Nederland vliegt.

Donderdag 20 februari 2020

Programma:

 • Sifting Project. Het ‘Sifting Project’ is een project, gelegen op de Olijfberg, waarbij zij zelf als archeoloog aan de slag gaan. Onder leiding van een deskundige zeven en sorteren zij materiaal dat opgegraven is toen de hoofdstraat in de ‘Stad van David’ werd blootgelegd. Het is altijd een verrassing wat men zal gaan vinden!
 • Joodse wijk, Bar Mitswa. Zij maken een wandeling door de Joodse wijk in de Oude stad en eindigen bij de Klaagmuur. Bij de Klaagmuur zullen zij de Bar Mitswa van Joodse jongens zien. Zij worden ‘Zoon der Wet’. Een zeer feestelijke gebeurtenis in een Joods gezin.
 • Yad VaShem. Zeer indrukwekkend is het bezoek aan het herinneringsmonument en museum van de Holocaust. Yad Vashem is een ‘monument’ gewijd door de Joodse Staat Israël aan de zes miljoen Joden die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord. Het museum bestaat uit de monumenten buiten en de tentoonstelling binnen. De verschrikkingen van de Holocaust worden hier in opeenvolgende stadia getoond.
 • Wadi Qelt. Dit is de Bijbelse plaats van de beek Krith. Hier werd Elia door de raven gevoed tijdens de hongersnood. Diep in deze woestijn zien we een oud klooster.

Overnachting in het zelfde hotel

Verslag:

Jeruzalem / Dag 1

Je kunt in Jeruzalem wel weken doorbrengen maar helaas heeft de groep hier maar drie dagen.
Vandaag was het gelukkig redelijk tot mooi weer en goed te doen om buiten door te brengen.

Begonnen werd met het Sifting Project. Een archeologisch project. Aan de oostkant van de tempel hebben Arabieren een stuk afgegraven en vrachtwagens vol zand in het dal gestort. Daar zitten wellicht nog archeologische schatten in. Dus wordt het echt zand zeven, zeven en nog eens zeven. En dan maar hopen dat je een interessante vondst doet. Potscherven, een haaientand (?), eierschalen, stukjes mozaïek. Ook de groep gaat flink aan de slag.

Via de Joodse wijk in de oude stad komen zij bij de Klaagmuur. Daar zien zij een Bar Mitswa van Joodse jongens. Zij worden ‘Zoon der Wet’. Een zeer feestelijke gebeurtenis in een Joods gezin.

Dan naar Yad Vashem. Een zeer indrukwekkend herdenkingsmonument en museum van de Holocaust. Wat moet ik daar over schrijven. Wij weten wat er gebeurt is en zullen en mogen het nooit vergeten. Je komt er ontdaan en stil vandaan.

Als laatste bezoeken zij de Wadi Qelt. Hier bij de Beek Krith werd Elia door de raven gevoed tijdens een hongersnood (1 Koningen 17:5 en 6). In de rotswand, diep in de woestijn is een klooster.

De groep heeft het erg naar het zin. Het hotel is goed, de kamers zijn prima en het eten (en dat is natuurlijk erg belangrijk) is heerlijk.

Vrijdag 21 februari 2020

Programma:

 • Bethel. Jakob moest vluchten voor Esau, droomde hij in Bethel over de ladder met engelen. Bij zijn terugkomst in het land na vele jaren, kwam hij aan in Sichem. Eeuwen later in de tijd van de koningen bouwde koning Jerobeam voor het tienstammenrijk een altaar in Bethel. Zij zien het platform waar het heiligdom stond. Het andere heiligdom bouwde Jerobeam in Dan, vlakbij de berg Hermon. De oude tel van Bethel laat enkele woon grotten zien, enkele graven, een mikwe (ritueel bad) en resten van oude olijfpersen. Ook bouwde Jerobeam een wachttoren, uit vrees voor aanvallen uit het tweestammenrijk waarvan hij zich had losgemaakt .
 • Shilo. Na de overtocht van de Israëlieten over de Jordaan, heeft het volk onder leiding van Jozua de plaats Shilo gekozen om de tabernakel op te bouwen, waar G’d werd gediend. Dit bleef de aangewezen plaats totdat de tabernakel werd verwoest door de Filistijnen. Later werd in Jeruzalem de Tempel gebouwd door koning Salomo. De groep hoort hier over het intense gebed van Hanna, voor generaties na haar het voorbeeld van een gebed tot G’d, direct uit het hart.
 • Berg Gerizim. Na de aankomst van de Israëlieten in het beloofde land ging het volk onder Jozua’s leiding naar de berg Gerizim en Ebal, de berg van de zegen en de vloek. Ook begroeven de kinderen van Israël het gebeente van Jozef in Sichem. Zij zien vanaf de berg Gerizim het graf van Jozef.

Overnachting in het zelfde hotel

Verslag:

Na een goede nacht staan vandaag Bethel, Shilo en de Berg Gerizim op het programma.

Langs Ramallah, de stad van Mahmoud Abbas rijden zij naar Bethel of Beth-El. (Fatah de terreurbeweging die onder leiding staat van president Mahmoud Abbas bestaat inmiddels al 55 jaar). Vanaf Ramallah kun je Jeruzalem zien liggen in de verte zien liggen.

In Bethel werd het verhaal van de droom van Jacob / de Jacobsladder gelezen. Genesis 28: 10-15. Daar vind je ook de fundamenten van het paleis van Jerobeam met de uitkijktoren. De groep bekijkt de overblijfsels van een olijfpers en een ritueel bad en ziet het uitzicht over de terrassen die ook in die tijd zijn aangelegd om de grond vruchtbaar te maken en geschikt voor de landbouw. De grond werd uitgehakt, gevuld met vruchtbare aarde en met regenwater optimaal gemaakt voor gebruik.

In Shiloh, de plaats waar Jozua de eerste stad bouwde en waar de tabernakel heeft gestaan werd eerst een hologram van de tabernakel bekeken. Vreemd hoe zo iets net echt gemaakt wordt.
Veel oude stenen laten de plaats zien waar de tabernakel moet hebben gestaan. Ook hier een olijfpers. Bij de opgravingen zijn veel potscherven gevonden van waarschijnlijk offergaven die de mensen hier kwamen brengen. De muur daar is nog gebouw door Jozua.

Tussen de middag werd van een Arabische lunch genoten. Een flinke hap, maar wel erg lekker. De jongeren uit de groep (cultuurbarbaren ☺) hadden een KFC gezien en gingen daar hun fastfood halen.

 

Met volle magen naar de Berg Gerizim. De berg van zegen en vloek. Hier (bij het vingertje) is het graf van Jozef. In deze omgeving moet ook de put zijn waar Jezus de Samaritaanse vrouw ontmoette.

In het Samaritaanse dorp staan veel huizen leeg. Er zijn veel huizen gebouw met subsidie uit het westen, maar de mensen willen hier niet wonen. Sameritanen zijn een minderheid in Israël. Zij houden zich wel aan de Thora, omdat zij denken dat dit voorspoed zal brengen en vieren ook Pesach, al doen zij dit een maand later.

Terug naar Jeruzalem wordt door meerdere mensen geslapen. Het is een vermoeiende reis, mede door de vele indrukken die op worden gedaan en die je steeds moet verwerken.

Bij de grens van gebied B terug naar gebied A is een strenge controle. Een militair met een groot geweer loopt door de bus. De auto’s naast de bus worden door een hond doorzocht op wapens en drugs. De controles zijn nodig omdat hierdoor zeker twee aanslagen per week door worden voorkomen.

In het hotel is het duidelijk dat de sabbat is begonnen. De lift staat op automatisch en stopt op elke verdieping.  

N

Zaterdag 22 februari 2020

Programma:
Olijfberg, Getsemane, Via Dolorosa, Lithostrotos, Grafkerk

 • Vanaf de Olijfberg zien zij de Oude Stad liggen en wandelen de berg af naar kerken Dominus Flevit en een deel van de Olijfboomgaard, waar Jezus werd gevangen genomen. Via de Leeuwenpoort komen zij in de Oude Stad.
  Zij vervolgen hun weg langs de Via Dolorosa, de lijdensweg, tot de Grafkerk. Onderweg bezoeken zij indien mogelijk de marktplaats, waar ooit de burcht Antonia was. In de stenen is een Romeins soldaten spel te zien.
 • Kamer van het Laatste Avondmaal, Graftuin
 • Zij bezoeken de Kamer van het Laatste Avondmaal op de berg Sion. Ook het Graf van koning David is hier te vinden. Een bezoek aan de Graftuin is een bijzonder moment. Een gids ter plaatse vertelt hen over de lijdensgeschiedenis en laat hen de tuin van het graf zien. Zij vieren hier samen het avondmaal.

Overnachting in het zelfde hotel.

Verslag:

Vandaag heel weinig informatie gekregen uit Israël. De groep was de hele dag in de oude stad en had daar geen wifi om foto’s of info te versturen en zal in de avond moe zijn geweest en moest natuurlijk ook de koffers pakken.

De tocht begon op de Olijfberg waar je vanaf de éne kant de woestijn kan zien liggen en vanaf de andere kant de stad Jeruzalem. Duidelijk zichtbaar is de Gouden koepel. Deze koepel is gebouwd om/over de rots waar Isaäk Jacob moest offeren.

Wandelend vanaf de Olijfberg naar de oude stad passeer je vele (helaas vaak vernielde) graven. Ook een aantal ruimtes met stenen kistjes waarin de beenderen van overledenen zitten. De overledenen werd eerst in een grafkelder gelegd en na een jaar werden de beenderen verzameld den in een kistje gedaan, dat werd daarna begraven. Als Jezus zijn discipelen roept wil één van hen eerst zijn vader begraven. Dit ging om een “tweede begrafenis. Jezus geeft hier aan: ”Wat vind je belangrijker, Mij volgen of je rituelen ….

Op de hoeken van het kerkje kruiken, als symbool van de tranen van Jezus.

Wat verder bekeken werd is eigenlijk te veel om op te noemen, de tuin van Getsemane, de Gouden Poort, Via de la Rosa, de Grafkerk, de Graftuin waar zij ook avondmaal gevierd hebben, etc. etc.

Morgen komen zij weer terug en zullen zeker nog heel veel te vertellen hebben. De komende weken zullen de verhalen los komen. Al de zaken die zij gezien hebben, alle indrukken die zij opgedaan hebben, het zien van dingen waarover je in de Bijbel gelezen hebt, het …….

Vraag ze er naar en er zal een spraakwaterval van verhalen verteld worden.

De dichter Matthias Claudius schreef al “Wie verre reizen doet, kan veel verhalen”.

Zondag 23 februari 2020

Programma:

 • Terug naar huis. Vandaag vliegt de groep terug naar Nederland, met veel herinneringen!

Daar zeggen zij tot elkaar:

Lehitra’ot!

Tot ziens!

Verslag:

En dan stormt het. Niet alleen van alle verhalen in het hoofd die je aan iedereen wilt door vertellen maar ook in Nederland. Het vliegtuig mag niet landen op Schiphol. Vertraging, hoe lang gaat dit duren? Na twee-en-een-halfuur vertraging wordt er toch eindelijk vertrokken. Maar dan is er ook nog een tegen wind en kan het vliegtuig maar 700 km per uur vliegen. Ook dat leverde vertraging op en betekende ook nog ruim een uur vertraging en …. ze landen op vliegveld Eindhoven omdat de storm op Schiphol nog te heftig is. Één minuut voor de landing op Eindhoven krijgen ze toch nog toestemming om op Schiphol te landen. Helaas zijn dan een aantal busjes al onderweg naar Eindhoven om daar de mensen op te halen.
Veilig geland op Schiphol wordt er afscheid genomen. Voldaan maar ook moe vertrekt een ieder naar zijn/haar eigen huis.

 

Waarschijnlijk zal Gert de komende dagen nog regelmatig tot 36 tellen, of de hele groep er nog wel is.

Deel met vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Bekijk ook

Blijf op de hoogte

Agenda

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Contact

Algemeen contactformulier

Hervormde Gemeente

Postadres Algemene Kerkenraad:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Postadres Kerkrentmeesters:
Postbus 333
1430 AH  Aalsmeer

NL08 RABO 0300 1421 61

Bankrekening diaconie
NL 95 RABO 0300 1205 16

 

Wijk Dorpskerk

Bezoekadres:
Kanaalstraat 12
1431 BE Aalsmeer​

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Wijk Oosterkerk

Bezoekadres:
Oosteinderweg 269
1432 AV Aalsmeer

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Blijf op de hoogte

Ontvang elke zaterdagochtend het laatste nieuws uit beide wijken.

Menu

Meer

Agenda Wijk Oost

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Agenda Wijk Dorp

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost