Kerk in Actie start noodhulp Oekraïne

Waar we bang voor waren, is gebeurd: het is oorlog in Oekraïne. Dit betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Natalia Shalata van partner LEF: “We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen.” Help mee!

Alles is onzeker

Kerk in Actie staat in nauw contact met de partners in Oekraïne. Natalia Shalata van partner LEF, een jongerenproject van de Grieks-Katholieke kerk dat de ontwikkeling van sociale projecten in heel Oekraïne ondersteunt, is erg bezorgd. “We hebben al weken te maken met aanvallen van hackers, desinformatie en provocaties. Met de Russische inval van vannacht is alles heel onzeker geworden, voor ons allemaal. Zo’n grootschalige aanval hadden we niet verwacht, heel Oekraïne wordt geraakt door de aanvallen. Vliegvelden zijn bestookt, we horen van dodelijke slachtoffers. Een vreselijke situatie.”

Wereldwijd netwerk

De situatie in Oekraïne kan nu snel verder escaleren. De nood was er al – in 8 jaar oorlog zijn al 1,3 miljoen in eigen land ontheemd geraakt -, maar wordt nu heel groot. De vluchtelingenstroom zal waarschijnlijk in grote omvang toenemen, wellicht ook naar omringende landen als Moldavië, Polen en Hongarije. Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie houdt er rekening mee dat de noodhulp de komende dagen en weken flink opgeschaald wordt: “We staan klaar en hebben korte lijntjes met onze partners in Oekraïne, maar ook met partnerkerken in omringende landen. Ze kunnen op ons rekenen.”

We blijven alles doen

De Protestantse Gemeente Trynwalden heeft een bijzondere band met partner LEF in Oekraïne. De Friese gemeente gaat meedoen met de uitwisseling van jongeren tussen Oekraïne en Nederland dit najaar. Ook zij zijn erg bezorgd nu de oorlog werkelijk is geworden. Diaken Ico Prins: “Het enige dat wij nu kunnen doen is bidden tot God dat het wapengekletter stopt.”

Partner LEF blijft hulp waar nodig bieden in de Oekraïense dorpen. Natalia: “We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen. Zolang als dat mogelijk is doen we dat vanuit onze post in Oekraïne. Als het echt niet anders kan, steken we de grens over naar Polen en zullen van daaruit doorgaan met de hulpverlening.” Kerk in Actie houdt de situatie bij LEF nauwlettend in de gaten. “We blijven verbonden en leven met hen mee in deze inktzwarte tijd. In tijden van oorlog komt het eropaan dat je samen bidt om vrede.”

Deel met vrienden

Bekijk ook

Blijf op de hoogte

Agenda

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Contact

Algemeen contactformulier

Hervormde Gemeente

Postadres Algemene Kerkenraad:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Postadres Kerkrentmeesters:
Postbus 333
1430 AH  Aalsmeer

NL08 RABO 0300 1421 61

Bankrekening diaconie
NL 95 RABO 0300 1205 16

 

Wijk Dorpskerk

Bezoekadres:
Kanaalstraat 12
1431 BE Aalsmeer​

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Wijk Oosterkerk

Bezoekadres:
Oosteinderweg 269
1432 AV Aalsmeer

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Blijf op de hoogte

Ontvang elke zaterdagochtend het laatste nieuws uit beide wijken.

Menu

Meer

Agenda Wijk Oost

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Agenda Wijk Dorp

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost