Kerk in Actie start noodhulp Oekraïne

Waar we bang voor waren, is gebeurd: het is oorlog in Oekraïne. Dit betekent onbeschrijflijk leed voor de mensen daar. Ons hart gaat naar hen uit! Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Natalia Shalata van partner LEF: “We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen.” Help mee!

Alles is onzeker

Kerk in Actie staat in nauw contact met de partners in Oekraïne. Natalia Shalata van partner LEF, een jongerenproject van de Grieks-Katholieke kerk dat de ontwikkeling van sociale projecten in heel Oekraïne ondersteunt, is erg bezorgd. “We hebben al weken te maken met aanvallen van hackers, desinformatie en provocaties. Met de Russische inval van vannacht is alles heel onzeker geworden, voor ons allemaal. Zo’n grootschalige aanval hadden we niet verwacht, heel Oekraïne wordt geraakt door de aanvallen. Vliegvelden zijn bestookt, we horen van dodelijke slachtoffers. Een vreselijke situatie.”

Wereldwijd netwerk

De situatie in Oekraïne kan nu snel verder escaleren. De nood was er al – in 8 jaar oorlog zijn al 1,3 miljoen in eigen land ontheemd geraakt -, maar wordt nu heel groot. De vluchtelingenstroom zal waarschijnlijk in grote omvang toenemen, wellicht ook naar omringende landen als Moldavië, Polen en Hongarije. Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie houdt er rekening mee dat de noodhulp de komende dagen en weken flink opgeschaald wordt: “We staan klaar en hebben korte lijntjes met onze partners in Oekraïne, maar ook met partnerkerken in omringende landen. Ze kunnen op ons rekenen.”

We blijven alles doen

De Protestantse Gemeente Trynwalden heeft een bijzondere band met partner LEF in Oekraïne. De Friese gemeente gaat meedoen met de uitwisseling van jongeren tussen Oekraïne en Nederland dit najaar. Ook zij zijn erg bezorgd nu de oorlog werkelijk is geworden. Diaken Ico Prins: “Het enige dat wij nu kunnen doen is bidden tot God dat het wapengekletter stopt.”

Partner LEF blijft hulp waar nodig bieden in de Oekraïense dorpen. Natalia: “We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen. Zolang als dat mogelijk is doen we dat vanuit onze post in Oekraïne. Als het echt niet anders kan, steken we de grens over naar Polen en zullen van daaruit doorgaan met de hulpverlening.” Kerk in Actie houdt de situatie bij LEF nauwlettend in de gaten. “We blijven verbonden en leven met hen mee in deze inktzwarte tijd. In tijden van oorlog komt het eropaan dat je samen bidt om vrede.”