Kerk na corona?! (deel 1)

Hoe kunnen we kerk zijn na corona? Oosterkerk

Heeft u vorige week in het kerkblad gelezen wat collega Gert de Ruiter geschreven heeft over “Kerk na corona?!” Dan hebt u ook gelezen dat hij en ik daarover spreken met elkaar. Hoe ziet de kerk in Aalsmeer er ‘morgen’ uit? Vlak voor corona uitbrak had de wijkkerkenraad van de Oosterkerk al een bezinningsdag hierover. In plaats van vragen: “Doen we de dingen goed?” stelden we elkaar de vraag: “Doen we de goede dingen?”

Kerk zijn ben je principieel samen. Daarom is het ook nodig met elkaar te spreken over deze laatste vraag: “Doen we de goede dingen?” Dat bepaalt namelijk niet alleen de dominee of de kerkenraad. Welke gedachten komen bij u naar boven bij deze vraag? Laat het me weten. (m.zandbergen@casema.nl; 06 12 889 809). Nu het gesprek op gemeenteavonden hierover niet lukken, is het toch goed om elkaar te blijven voeden met onze gedachten en ideeën.

“Doen we de goede dingen?” Die vraag mogen we elkaar stellen, maar allereerst stellen we die vraag aan God. Bezinning begint met gebed. Met luisterend bidden. In zijn boek “Waar blijft de kerk” roept Erik Borgman op tot een leven op de uitkijk. Hij vraagt zich af: “Wat doet de Geest in deze tijd?” Als we met aandacht uitkijken naar de aanwezigheid van wat God doet, dan zijn we kerk. De kerk bestaat in de eerste plaats niet uit wat wij doen, maar uit wat God doet en heeft gedaan in Christus Jezus. De sleutel van de kerk is dat God in ons midden wil zijn. Daarover mogen we ons verbazen en ons verheugen. Dat is wat we vieren en delen. Daarover stellen we ook vragen aan elkaar en leren we van elkaar. Als we dit tot ons door laten dringen dan is het goed dat er een Oosterkerk is. We vieren dat God wil zijn bij mensen uit Aalsmeer Oost. Bij anderen, maar ook bij ons. Alleen om die reden al zou de kerk open moeten blijven. Deze boodschap hoort daarbij: “God vindt mensen uit Aalsmeer Oost de moeite waard!”

De kern is niet “hoe krijgen we mensen in de kerk”. De kern is dat God bij ons wil zijn. Dat is wat Hij doet. Nog voor wij toekomen aan de vraag of wij de goede dingen doen. Zo is Hij het fundament van de kerk. Christus is de hoeksteen.

Wilt u in uw gebeden tijd nemen om te luisteren naar God? Vraag Hem: “Hoe kunnen we kerk zijn na corona?” En deel uw gedachten. Samen mogen we vertrouwen dat God ons de weg wijst.

Zwaaien naar elkaar

Stuur een leuke foto of een filmpje met een groet in en zie elkaar terug in de onlinediensten.