Kerk naar Buiten studiekring

Groeien in je missionaire visie en laat je bewegen door Gods liefde

Ik, ds. Gert de Ruiter, volg van maart 2021 tot juni 2022 de missionaire training “Kerk naar buiten – de gemeente voorgaan in een veranderende context”. De opleiding ‘Kerk naar buiten’ geeft handvatten om gemeenten theologisch te begeleiden bij het ontdekken van de Missio Dei en bij het door vertalen naar de praktijk. Je ontdekt hoe je gemeenten stimuleert en steunt om zich missionair te verbinden met hun context.

Eenvoudig gezegd: Hoe kunnen we samen Kerk naar buiten zijn.

Missionair zijn

We zien missionair-zijn als ‘vanuit Gods liefde in beweging komen voor anderen’. Dat kan op diverse manieren. Daarom word je tijdens deze opleiding uitgedaagd rond jouw visie op missie en op de kerk. Ook ga je aan de slag met contextualisatie en met verkenningen in uw eigen context. En je reflecteert op actuele theorievorming rond leiderschap, om zo te kunnen bepalen welke rol je wil spelen in het proces. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen spiritualiteit en levenswijze; hoe kun je ook op dat vlak de gemeente voorgaan?

Eenvoudig gezegd: Ik word bijgeschoold op het gebied van missionair kerk-zijn.

Mijn droom: Samen in beweging komen

Door het volgen van deze opleiding hoop ik de missionaire cultuur in onze gemeente te versterken, en om vernieuwende initiatieven te stimuleren en theologisch te begeleiden. Dit proces was feitelijk al gestart met beleidsplan 2020-2025. Deze training gaat ons verder hierbij helpen. Een onderdeel van deze opleiding zijn een aantal dagen samen met de kerkenraad. Maar daar blijft het wat mij betreft niet bij. Hoe zou het zijn, als we samen aan de slag gaan?

Eenvoudig gezegd: Ik wil graag tijdens deze studie het geleerde delen en samen in praktijk brengen.

Doe jij mee?

Ik zoek jongeren en ouderen, gemeenteleden van Dorp en Oost, maar wat mij betreft mogen er ook mensen van andere gemeenten aansluiten. Samen vormen we een studiekring.

De studiekring bestaat uit mensen die wel eens iets willen lezen of bekijken, reageren op een huiswerkopdracht, meedoen aan een stageopdracht binnen onze gemeente (of iets in de eigen gemeente proberen). Ik hoop op deze wijze dat het geleerde via deze kring van betrokkenen ten goede komt van onze prachtige Dorpskerkgemeenschap (en andere kerken). Niet alleen meer draagvlak voor Kerk naar buiten, maar dat ons beleidsplan ook meer handen en voeten  gaat krijgen. Wie weet ontstaat eruit deze kring wel een Team missionair kerk-zijn.

Aanmelden

Laat weten dat je meedoet via dit formulier. Je aanmelding is geheel vrijblijvend. Je wordt opgenomen in mijn mailinglijst. Afmelden kan op ieder moment. Ik verwacht niet dat iedereen op alles reageert of aan (zoom)bijeenkomsten meedoet. Actief meedoen stel ik uiteraard op prijs, maar als je alleen mee wilt lezen via wat per mail komt is voor mij ook al een stimulans.