Reisverslag Albanië

In november 2019 bezochten 5 gemeenteleden Fred en Wilma Westerink
  • 2 december 2019
  • 09:53

Toen we naar Albanië vertrokken hadden we er op gerekend èèn en ander van het werk van Fred en Wilma te zien, maar het werd veel meer dan dat.

Gevangenenzorg

Maandag na aankomst gingen we direct door naar de gevangenis waar we konden zien hoe gevangenzorg Albanië een programma aanbiedt. Eerst was er Engelse les en daarna een gespreksgroep waar werd gesproken over zelfbewustzijn, met de bijbel erbij. Zo’n 20 gevangenen doen hier vrijwillig aan mee.
‘s Middags hebben we de familie bezocht die in het dorp bij Fred en Wilma zo zwaar getroffen zijn door de aardbeving. Ze waren zo blij met onze belangstelling! Op dit moment wonen ze in een grote tent, maar met uitzicht op een geheel verbouwd huis, de bovenverdieping is er helemaal af en de trap naar boven komt nu binnen. Voor het eerst krijgen ze een toilet in huis!

Aardbeving

Na alle eerste indrukken gingen we onze eerste nacht in en om 4 uur werden we schuddend in ons bed wakker, een aardbeving! Gelukkig is het huis van Fred en Wilma aardbevingsbestendig gebouwd, maar het was een behoorlijk schokkende ervaring!

Gaarkeuken

Dinsdag gingen we volgens plan naar Tirana maar nu wel met de vraag wat we na de aardbeving aan zouden treffen. We bezochten een achterstandswijk waarvan veel gezinnen gebruik maken van de voedselbank en kinderen kunnen 3 maal per week eten bij de ‘menza’ een soort gaarkeuken met eetzaal waar niet alleen gegeten maar ook gebeden en gezongen wordt. Ook de gaarkeuken krijgt zijn eten van de voedselbank. Veel mensen zijn hier dakloos geworden of wonen in hun huis terwijl dat eigenlijk te gevaarlijk is. Het was zó bijzonder om tussen al die ellende en al die doelloos rondlopende mensen aangesproken te worden door een mevrouw met de woorden ‘Willen jullie alsjeblieft met ons bidden?’

Psychiatrisch tehuis

Woensdag gingen we naar het ziekenhuis in Elbasan waar Wilma zich al bijna 10 jaar voor inzet. In die tijd heeft ze gerealiseerd dat patiënten zoveel mogelijk een menswaardig bestaan krijgen, en dat maakt een heel verschil. Lagen ze toen zo’n beetje altijd verplicht  in bed met de nodige medicijnen, nu is er een recreatiezaal waar ze per groep om de beurt mogen verblijven. De pyjama’s zijn omgeruild voor kleding en eten krijg je in een bord met bestek erbij in plaats van een klodder eten op de vloer die je met je handen naar binnen werkt.

Paulus

Na dit bezoek hebben we de oude binnenstad van Elbasan bekeken, en gelopen waar ooit Paulus liep.

Natuurtrip

Donderdag hebben we de prachtige natuur van Albanië gezien en gingen we lunchen in Lac.

Machteloosheid

Wilma sprak wat mensen waarvan ze hoorde dat ze ook daar enorme schade hadden opgelopen door de aardbeving, door meerdere mensen werden we gevraagd om hun huis te komen kijken, aandacht, nog niemand had hier nog naar deze mensen omgekeken behalve om te zeggen dat ze hun flat niet meer in mogen, het is te gevaarlijk. Mensen slapen in hun auto om zo ook bij het weinige dat ze hebben in de buurt  te blijven. We hebben rondgekeken geluisterd en ons machteloos gevoeld!

Geld inzamelen

Tussen alle activiteiten door is Wilma continue aan de telefoon voor de voedselbank, niet alleen om te zorgen dat overal voedsel komt, maar ook omdat er geld binnen komt van allerlei grote internationale organisaties wereldwijd die met haar willen overleggen. Overal is nood en de verwachting is dat de nood nog veel hoger wordt! Veel mensen logeren op andere adressen, zo ook bij Fred en Wilma, behalve wij met z’n 5en sliepen er nog 7 anderen!

Afsluiting

Vrijdag hebben we de stad Tirana bekeken voor de thuisreis weer aanving. We hebben veel geleerd over het werk van Fred en Wilma, over hun eindeloze geduld en grote gastvrijheid! Wat voelen we ons gezegend om weer in een gespreid bedje te stappen in Nederland, en wat ligt er nog veel werk in Albanië voor Fred en Wilma!

Remco Schreuders, Cees Harting, Peter van de Velde, Piet Hulsbos en Rietje Hulsbos-van de Velde