Toren Dorpskerk Aalsmeer.

Schade nu hersteld.
Eind januari 2023 werd de toren van de Dorpskerk in Aalsmeer getroffen door blikseminslag. Hierdoor is de elektrische installatie van de toren behoorlijk beschadigd. Gedurende het afgelopen jaar zijn er veel werkzaamheden verricht om de installatie te repareren maar tot overmaat van ramp kwam er eind december nog een kabelbreuk bij (in de kabel van het nutsbedrijf) waardoor er twee fases uitlagen. Dit is vandaag 15 januari 2024 door Liander hersteld.
Door de schade stond het uurwerk van de toren meerdere periodes stil en konden de klokken in de toren een tijd lang niet worden geluid of geslagen.
Alle schade is nu hersteld. Laten wij hopen dat zowel het uurwerk als de klokken weer voor lange tijd als vanouds hun werk mogen doen.
Geluid / geslagen:
Ieder half uur slaat een hamer op de klok het aantal uren. Dus bijvoorbeeld half drie en drie uur slaat de hamer drie keer en half vier en vier uur vier keer. De klok hangt dan dus stil en een hamer slaat het aantal uren op de klok.
Voor de kerkdiensten worden de kerkklokken geluid. Bij het luiden kantelt de luidklok aan een as en doordat de klepel stil hangt, komt de klok tegen de klepel aan. De klok kantelt vervolgens terug en de andere zijde van de klok komt tegen de klepel.
Ook bij een trouwdienst worden de klokken geluid zowel voor de dienst als bij het verlaten van de kerk. Bij een rouwdienst wordt bij het verlaten van de kerk alleen de grote klok geluid.
Heel lang geleden (jaartal is mij niet bekend) zijn de klokken ooit uit de toren geweest. Op de bijgaande foto’s staan de klokken voor de toren en worden naar boven gehesen.

Deel met vrienden

Bekijk ook

Blijf op de hoogte

Agenda

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Contact

Algemeen contactformulier

Hervormde Gemeente

Postadres Algemene Kerkenraad:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Postadres Kerkrentmeesters:
Postbus 333
1430 AH  Aalsmeer

NL08 RABO 0300 1421 61

Bankrekening diaconie
NL 95 RABO 0300 1205 16

 

Wijk Dorpskerk

Bezoekadres:
Kanaalstraat 12
1431 BE Aalsmeer​

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Wijk Oosterkerk

Bezoekadres:
Oosteinderweg 269
1432 AV Aalsmeer

Postadres:
Postbus 158
1430 AD  Aalsmeer

Blijf op de hoogte

Ontvang elke zaterdagochtend het laatste nieuws uit beide wijken.

Menu

Meer

Agenda Wijk Oost

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost

Agenda Wijk Dorp

Hervormde Gemeente | Wijk Dorp | Wijk Oost