Verklaring vanuit de PKN

Over erkenning van schuld en onze verantwoordelijkheid voor de toekomst t.o.v. Joodse volk

Verklaring van de Protestantse Kerk in Nederland

Tijdens de Nederlandse herdenking van de Kristallnacht op 8 november j.l. heeft de scriba van de synode van de PKN, ds. René de Reuver, namens de PKN een verklaring uitgesproken van medeverantwoordelijkheid t.a.v. wat het Joodse volk ook in ons land heeft ondervonden. Namens de PKN heeft hij uitgesproken dat het handelen van de kerk in de jaren voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog heeft bijgedragen aan een klimaat van antisemitisme. Wat er in die jaren plaats vond, stond echter niet op zichzelf. Sprekend over de christelijke kerk der eeuwen als geheel, zegt de verklaring daarom ook: ‘De Protestantse Kerk in Nederland wil zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van antisemitisme kon groeien’.

Erkenning

Ook al zijn er vanuit de kerken door velen moedige en kostbare offers gebracht in de zorg voor Joodse landgenoten, toch spreekt de PKN uit : ‘wij schoten tekort in spreken en in zwijgen, in doen en in laten, in houding en in gedachten’.

Nadat de Verklaring erover spreekt dat het het de kerkelijke instanties veelal aan moed heeft ontbroken om voor de Joodse inwoners van ons land positie te kiezen, is er een duidelijke verwijzing naar de moed en inzet van velen. Letterlijk staat er, na de verwijzing over het veelal ontbreken van moed bij kerkelijke instanties: ‘Dit ondanks de daden van ongelofelijke persoonlijke moed die, God-zij-dank, ook door leden van de kerken werden verricht. Met dankbaarheid gedenken wij hen die de moed hadden om tijdens de oorlog in verzet te komen.’

Brochure

In een brochure die door de kerk is uitgegeven ter begeleiding van deze verklaring, laat een onderzoek van dr. Bart Wallet dit tekort zien.

Achtergrond

Dat deze verklaring nu is uitgesproken door ds. de Reuver heeft te maken met het feit dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Echter ook vanwege het toenemende antisemitisme in ons land en elders.

Binnen andere protestantse kerken in ons land is een soortgelijke verklaring opgesteld, die dezelfde lijn volgt. Op zondag 15 november is in allerlei kerken aan deze verklaringen aandacht besteed.

Informatie

Meer informatie rondom dit onderwerp en de genoemde online brochure kunt u vinden via de website van de PKN.

Bestel uw oliebollen en appelbeignets online! En ze worden – indien u dat wenst – nog gratis bezorgd ook!