Een aantal jaren voor de in gebruikname van de Oosterkerk was er de behoefte ontstaan om in Aalsmeer naast de Dorpskerk ook in Oosteinde een eigen kerkgebouw en predikant te mogen hebben. In 1931 werd daarom de predikantsplaats Aalsmeer-Oosteinde gesticht waarin ds. H. van der Linde beroepen werd. In eerste instantie werd de zondagse eredienst gehouden in de veiling Bloemenlust aan de Oosteinderweg (waar nu The Beach is).
In de jaren dertig na de beurskrach van 1927 werd op de huidige locatie van de kerk een houten gebouwtje geplaatst, overgenomen vanuit Schoonhoven. De wijkgemeente ging vanaf die tijd sparen voor een nieuw gebouw. In 1932 maakte Architect J.F. Berghoef al een studieontwerp van de eventueel nieuw te bouwen Oosterkerk, met rechts op de voorgrond de huidige pastorie.
Het gespaarde geld werd echter in de vijftiger jaren gebruikt voor een nieuwe kerk in de Hornmeer, de Zuiderkerk. Daardoor is de ontworpen Oosterkerk nooit gerealiseerd. In plaats daarvan werd het gebouw uit Schoonhoven met het beschikbare geld verbouwd en opgeknapt. Zodoende heeft de Oosterkerk met enkele verbouwingen qua uiterlijk altijd de eenvoudige uitstraling van een noodkerk gehouden.
Renovaties en verbouwingen
Het kerkgebouw mag van buiten een noodgebouw lijken, vanbinnen is de uitstraling anders: de kerkzaal is begin 2012 grondig gerenoveerd. De palen in de oude zaal zijn verwijderd en het dak wordt nu door een ‘zwevende’ constructie ondersteund. Het oude kerkmeubilair is vervangen, de kerkbanken hebben plaats gemaakt comfortabele stoelen en op de wand naast de kansel is een groot, verlicht kruis gemaakt. De zaal heeft hierdoor een open en moderne uitstraling gekregen.